Her ülkenin kendi kültürleri, diğer kültürlerin insanlarına karşı garip, hatta şok edici görünebilecek kendi yasaları, gelenekleri, kuralları ve kendine özgü özellikleri vardır. Örneğin İtalya’da yemekten sonra kahve içmek ayıp sayılıyor. Bize ilginç gelse de onlar için normal bir davranıştır. Ülkelerin garip geleneklerinden ve garip özelliklerinden bir kaçını paylaşmak istedim. Ülkeler hakkında garip bilgilere merak konusu olanlar için eğlenceli olacağını düşünüyorum.
İçindekiler
Çin
Çin tuvalet adabı olarak çok fazla baskıcı değil, yani ayıp olarak görmüyorlar. Tramvay, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarında gaz çıkardıkları için şikayetçi olan turistleri duymuşsunuzdur. Ancak onlar tutmanın sağlıksız olduğunu düşünüyorlar. Bazı kamu tuvaletlerinde kapı bile yoktur. Çin’de hem tuvaletimi yapıp hem de televizyon izlemek gayet normal karşılanıyor.
Avustralya
Pek çok ülkede isteyen oy kullanabilir. Ya da kullanmak da istemeyebilirim. Avustralya’da insanlar oy vermedikleri için para cezasına çarptırılır. Para cezası fazla değil ama yine de bir ceza. Örneğin 2010 yılında Tazmanya’da ki seçime neredeyse 6000 kişi gelmedi ve her biri 26 dolar para cezasına çarptırıldı.
Hindistan
Dünyanın en garip ülkesi olan Hindistan’ın garip bir geleneğinin olmaması düşünülemezdi. Hindistan’da 1 ağaç ve evlenmenin aslında çok normal olduğunu biliyor muydunuz? Aslında çok eski bir adet olan bu davranışı daha çok kadınlar yapmaktadır. Kadınların kocasının daha sağlıklı olması için törenler düzenlenir. Törenden sonra ağaç kesilir ve yakılır ve kadının bir erkekle evlenmesine izin verilir. Sadece ağaç ile değil, kötü ruhlardan uzaklaşacaklarına inandıkları için köpek ile bile evlenenler bulunmaktadır.
Nepal
Nepal halen yaşadığına inanılan tanrıçaya sahip tek ülke. Tanrıça; 2 ila 5 yaş arasındaki kızlardan seçiliyor. Ergenliğe girene kadar tanrıça olan kızlar, ahşap evinden yılda birkaç kez dışarı çıkıyor. Kumari adı verilen bu küçük kızların Nepal’i kötülüklerden koruduğuna, bereketle iyi şans getirdiğine inanılıyor. Burada Kumeli olmak için de yüzlerce aile yarışa giriyor. Bir falcı tarafından belirlenen Kumari bazı testlerden geçtikten sonra belirleniyor. En son aşamada geceleri yalnız bırakılan çocukların en korkusuzu Kumari seçiliyor.
Amerika
Konu insanları hapsetmeye gelince Amerika Birleşik Devletleri bu konuda birinciliği kimseye bırakmıyor. Parmaklıklar arkasında bulunan 2.2 milyon kişi, dünya nüfusunun yaklaşık %0.4’ünü temsil etse de, dünyada hapishanelerde yatan toplam insan sayısının %25’i ne denk gelmektedir. Bir buçuk milyon insan ile Çin ikinci sırayı alırken, onları 870 bin kişi ile Rusya izlemektedir.
Güney Kore
Güney Kore’deki yeni doğan bebekler çoğunluktan farklı olarak 1 yaşında kabul edilir. Buna ek olarak bir kişinin doğum günlerinde değil de bir yıl daha yaşlandığına ancak, ay yeni yılın ilk gün olduğuna inanılmaktadır. Öyle ise eğer bir çocuk ay takvimi uyarınca 12. ayın 29’uncu gününde doğarsa, ayın yeni yılının ilk gününde 2 yaşına girecek anlamına gelir. Aslında o sadece 1 aylık bebektir.
Nauru
Bu ülkede şişman olmamak ilginç şey. Nüfusun %90 5’inin aşırı kilolu olması sebebiyle küçük bir ada ülkesi olan Nauru dünyanın açık ara en şişman ülkesi. Obezitenin sebebi ülkede bulunan herhangi bir şey değil, bizzat batının fast food yiyecek kültürünün ülkeye hızlı bir giriş yapması ve yerli halkın bu beslenme türüne ayak uydurmasıdır.
Pakistan
Pakistan dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri. Bunun yanı sıra pek fazla gelişmemiştir. O yüzden trafikte bazen çok tuhaf manzaralar görünmektedir. Örneğin bir aile burada bir motosiklete sağabilir. Her ne kadar güvenli olmasa da insanlar buna oldukça alışkındır. Yoksulluk olduğundan dolayı bu halkın tehlikeye girmekten başka şansının olmadığını gösteriyor.
Bolivia
Bolivya’da renkli kıyafetler giymiş bir grup kadın güreşçi var. Onlara “Cholas Pacenas” denir. Fakir ülkenin bu kadınları, geçmişte aşağılayıcı bir terim olan Cholas Pacenas adıyla bilinirlerdi. Şimdi ise bu terim kültürel gurur ve sanatsal bir ifade. Giyim tercihleri sebebiyle büyücü ya da şaman olduklarını düşünebileceğiniz, henüz Seyyah kitaplarında yerini almayan Cholas Pacenas’ların yaşam tarzının bilinmeyen başka tarafları da var; onlar aynı zamanda usta birer dövüşçü.
İtalya
Her yıl Şubat ayında ve Mart ayının başında geleneksel portakal savaşını içeren bir etkinlik düzenlenmektedir. İnsanlar birbirlerine kartopu atar gibi portakal atıyorlar. Bazı tarihçilere göre bu savaş lordların despotizme karşı halk ayaklanmasının sembolüdür. 350 ton portakal, olayın 3 günü içinde boşa harcanıyor